Dünyada sadece ABD, Almanya ve Japonya’da bulunan yapay kalp pompası 11 yıllık çalışma sonucu Türkiye’de ilk kez üretildi.
Türkiye bu konuda dördüncü ülke
Acıbadem Üniversitesi Klinik Simülasyon ve İleri Düzey Endoskopik- Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi’ndeki (CASE) operasyon başarıya ulaşırsa Türkiye bu konuda dördüncü ülke olacak. Küçükaksu ve Koç Üniversitesi Makine Mühendisi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. İsmail Lazoğlu ile aynı bölümde biyomedikal doktorası yapan İbrahim Başar Aka (28) ve Çağlar Öztürk (27) el birliğiyle çalışarak adım adım hayata geçirdiler.
Üretebilen ülke sayısı az
Yaklaşık 20 kişilik ekibin katıldığı ameliyat, beklendiği gibi başarıyla gerçekleştiriliyor. Yapay kalp pompası domuz kalbine takılarak önemli testi geçiyor. Dr. İsmail Lazoğlu çalışmalarını şu sözlerle anlattı; “Türk öğrencileri yüksek teknolojili işlerde doktora yapmayı cesaretlendirmek istiyorum. Doktora öğrencilerimiz Başar (Aka) ve Çağlar (Öztürk) 4 senedir büyük emek verdi. Son geliştirdiğimiz kalp pompasının doktora öğrencilerimizin verdiği kanla laboratuvarda yaptığımız testleri harika sonuçlanmıştı. Yapay kalp pompası devasa yükseklikte bir teknoloji. Üretebilen ülke sayısı az. Sadece ABD, Japonya ve Almanya yapabiliyor. Tasarımdan üretime devasa yükseklikte duyarlılık gerekiyor. Vücutta ortalama 5 litre kan var. Onu muntazam koşullarda çeviremezseniz, 5 dakikada balçık haline getirirsiniz. Türkiye bunu ticari olarak üretebildiğinde, Türkiye’den Singapur’a tüm yerlere satabilir. Ben, Süha Hoca ile Başar ve Çağlar ile 4 ortak patent başvurusu yaptık. Sanayiden konuştuğumuz birkaç şirket var. Yerli bir firmayla üretmeyi tercih ederiz.” dedi.
Türkiye’nin ilk vücut içine Yerleştirilebilen Minyatür Yapay Kalp Pompası Sisteminin Geliştirilmesi Projesi ayrıca, Türkiye Makina İhracatçılar Birliği, TÜBİTAK, KOSGEB, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı tarafından ödüle layık görüldü.